NL FR

Research and Education

Prikkelbare darm en de impact van
FODMAP’s op uw patiënt

Korte inhoud

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), dat ook wel bekend is als ‘spastisch colon’, is de meest voorkomende chronische darmstoornis en komt voor bij tot wel 1 op de 5 Belgen. Patiënten met PDS kunnen heel uiteenlopende klachten vertonen zoals pijn, een verstoord stoelgangspatroon, een opgeblazen gevoel, etc. Er bestaat dus geen afgelijnde definitie van PDS, maar het is eerder een veelheid aan klachten, door een verstoorde darmwerking of een overgevoelig maagdarmstelsel.

Hierdoor kijken dokters en specialisten steeds vaker in de richting van het voedingspatroon van de patiënt om inzicht te krijgen in de oorzaak. Men focust zich daarbij de laatste jaren steeds meer op de FODMAP’s. Dit zijn bepaalde groepen koolhydraten (Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen) die door sommige personen slecht verteerd kunnen worden en zo voor overlast zorgen.

In deze opleiding zullen verschillende sprekers inzichten verschaffen in de pathogenese (infecties, angst, stress, dieet en microbioom) van PDS. Daarnaast zal ook de impact van een FODMAP-vrij dieet aan bod komen en besproken worden hoe hier in de praktijk het best mee kan worden omgegaan.

Sprekers: Gabriël Devriendt, Prof. Dr. Jan Tack (gastro-enteroloog) en Mevr. Nelle Pauwels (diëtiste)

 

De online opleiding is direct beschikbaar!

U dient zich in te schrijven om de uitgebreide opleiding te bekijken.
De prijs hiervoor is € 39 (incl. syllabus die per post naar u toegestuurd wordt).

Nu beschikbaar Online Duur: 3 uur Alle medische professionals Schrijf u in

Na inschrijving wordt er een e-mail verstuurd met de bijhorende link.

 

Extra sprekers: Prof. Dr. Jan Tack (gastro-enteroloog) en Nelle Pauwels (diëtiste)

Prof. Dr. Jan Tack
Gastro-enteroloog

Professor Tack is als gastro-enteroloog verbonden aan het UZ Leuven en hoofd van de dienst maag-, darm- en leverziekten. Daarnaast leidt hij ook zijn eigen onderzoeksgroep aan de KU Leuven, waar onder andere onderzoek gedaan wordt naar de rol van FODMAP’s in prikkelbare darm.

Hij zal de pathogenese van prikkelbare darm bespreken en hierbij ook enkele interessante resultaten presenteren van een recente dieet-studie die zijn onderzoeksgroep uitvoerde bij huisartsen.

Mevr. Nelle Pauwels
Diëtiste

Nelle Pauwels is diëtiste op de dienst maag-, darm- en leverziekten van het UZ Leuven en is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met prikkelbare darm.

Zij zal een duidelijk overzicht bieden van het laag-FODMAP dieet in de praktijk en wat dit kan betekenen voor de patiënt.

Na deze sprekers zal Gabriël Devriendt als bioloog en plantenexpert hier dieper op in gaan en naast de pathofysiologie ook de praktische toepassingen in een breder kader bespreken.

 

 

 

 

  PURES - Kasteelhoek 12 - B-8730 Beernem - Tel. +32 50 59 88 81 - info@pures.be
Disclaimer